Omat mustikat parempia kuin muut?

Sari Haapamäki 09.8.2017

Kävelen koiran kanssa vesisateessa. Poikkean tieltä omaan metsään ja huomaan, että kesän ensimmäiset kanttarellit ovat nousseet ja mustikat jo kypsiä. Jotenkin erityiseltä tärkeältä tuntuu, että ne ovat omassa metsässä. Ihan kuin mustikat olisivat muita parempia.

Meistä tuli metsänomistajia

15 vuotta sitten osteltiin tilaa ja ainakin minä kauhuissani ajattelin, että mitä me sellaisella, jossa on metsää mukana. Kuka sitä osaa hoitaa? Taloa ja maata ei myyty ilman metsää, joten niin meistä tuli myös metsätilallisia. Nyt naurattaa ajatus siitä, että olisi ostettu pelkkä piha. Miten paljosta olisin jäänyt paitsi!

Mhy:n oma metsäneuvoja auttoi alkuun

Ymmärrän uusien metsänomistajien hämmingin, jos oppeja ei ole saanut äidinmaidossa eikä raivaussaha oikein istu omaan käteen. Metsäalalla on paljon toimijoita ja voi tuntua sekavalta ottaa selvää millä asialla kukin heistä on. Meillä metsänomistamisen alku lähti liikkeelle puhtaasti sattumalta – ensimmäinen metsäsuunnitelma otettiin sieltä mistä sitä ensimmäisenä tarjottiin. Pikku hiljaa ymmärrys kasvoi, mistä voi kiittää mhy:n omaa metsäneuvojaa. Kun mhy:stä tuli neljä vuotta sitten työpaikka olen ollut ikään kuin jatkuvalla työssäoppimisjaksolla.

Mitä enemmän metsäalaa seuraa, sitä enemmän harmittelen ihmisiä, jotka eivät ymmärrä metsänsä merkitystä – eivät sen merkitystä omaisuutena eivätkä metsän merkitystä oman henkisen terveytensä kannalta.

Hiljattain juttelin metsänomistajan kanssa, joka sanoi ottaneensa metsästä ”hieman käyttörahaa” - sellaiset 100 000 euroa. Näinhän osa toimii eli hoitaa metsäänsä ja tekee sitten puukaupat kun asunto tai auto pitää vaihtaa. Tämä ei sulje pois sitä, että voi nauttia metsäluonnosta, perustaa riistatiheiköitä ja vaalia tärkeitä maisemia ja mustikkapaikkoja. Myös suojelualueille on tilansa.

Ammattilaisten ansiosta metsänomistaminen voi olla helppoa ja hauskaa, monin eri tavoin palkitsevaa. Surullisinta on, jos metsässä ei tehdä mitään. Umpeenkasvaneessa ryteikössä ei viihdy edes mustikka.

Viisi vinkkiä uudelle metsänomistajalle:

1. Metsä on tuottava omaisuus, joten metsänomistaja saa sekä taloudellista hyötyä että mahdollisuuden virkistykseen omassa metsässä.

2. Sinä et ole yksin. On paljon erilaisia toimijoita, jotka voivat huolehtia metsäomaisuudestasi vaikka avaimet käteen –periaatteella. Metsänhoitoyhdistyksen löydät joka kunnasta ja olemme ainoa toimija, joka kilpailuttaa ja vertaa puukauppatarjoukset. Tarjousten hintaero voi olla huikea – kuten esimerkiksi auto- tai asuntokaupassa.

3. Ota yhteyttä metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntijaan, joka hoitaa sitä aluetta missä metsäsi on. Sovi tilakäynti ja saat selville mitä metsässäsi on. 10 vuodeksi tehtävä metsäsuunnitelma kertoo koska taimikoita pitää hoitaa ja koska on hakkuiden aika.

4. Liity metsänhoitoyhdistyksen jäseneksi – saat palveluja edullisemmin ja monet koulutukset ja retket ovat tarjolla sinulle jäsenhintaan. Etuja saat myös esimerkiksi Lähitapiolan metsä- ja kotivakuutuksista.

5. Metsänomistaminen on helppoa ja hauskaa. Sinulla on käytössäsi oma metsäasiantuntija, joka auttaa kaikissa kysymyksissä. Metsänhoitoyhdistyksestä saat kaikki metsäalan palvelut – yhdellä puhelinsoitolla asiantuntijallesi. Ollaan yhteyksissä!

 

Kirjoittaja asuu maalla ja työskentelee tiedottajana Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomessa.