Nyt niitä p..keleitä on jo lähes puolet enemmän kuin jouluna!

Jouni Tiainen 08.5.2018

Tasan 13 vuotta sitten hikoilin yhdessä parin nuorukaisen kanssa Puumalan Partalansaaren toiseksi korkeimmalla mäellä istuttaen puuntaimia. Sillä paikalla oli vielä pari vuotta aiemmin huojunut komea männikkö. Nyt istutettiin pääasiassa kuusta – osin liian karulle maalle. Parin hehtaarin alalle oli kuitenkin pakko laittaa mäntyä, vaikka jo silloin hirvitti. Kun kuusi ei enää karulla puolukkakankaalla kasva.

Mutta ei kasva mäntykään. Muuten kyllä kasvaisi, mutta kun nuo s..tanan valtion lehmät syövät ne pois sitä mukaa kun hangen päälle ehtivät.

Etämetsänomistajana olen ehtinyt tuonkin kuvion takia ajella satoja, ellen tuhansia kilometrejä taimikkoa raivaamaan. Olen tehnyt perkauksen pariin kertaan, jottei hirvillä olisi syötävää lehtipuuta. Osalle aluetta kokeilin jättää koivuja, kun männyt oli jo menetetty. Nyt ei ole enää niitäkään.

Viime kesänä innostuin hakemaan korvausta hirvituhosta. Sain arviointikulujen jälkeen 500 €/ha korvausta – miinus verot. Tai jos tarkkoja ollaan, niin minulle on tuo korvaus luvattu juhannuksen maissa tulevana kesänä. Arviolasku tuli joulun alla.

Sain siis korvauksen siitä, ettei tarvitse tehdä vajaapuustoisuuden takia ensiharvennusta. Kasvu- ja laatutappio (lähes kaikki männyt monilatvaisia) jää siis omaan piikkiin.

Kävin pari kuukautta sitten viimeksi pahoittamassa mieleni tuolla mäellä. Huomatakseni, että siellä asusti makuujälkien perusteella ainakin 3 hirveä. Kuinkahan monta vasaa lienevät nyt jo saaneet?

Paikallisen metsästysseuran kunniaksi on todettava, että ampuivat viime syksynä kaikki lupien mukaiset hirvet pankkihirvineen. Mutta joku tässä lupameiningissä mättää, kun hirvitiheyttä ei saada kuriin. Olisiko päätöksentekoportaassa perkauksen tarvetta? Metsästyskortittomana kun en taida edes saada ostettua kivääriä.

Toisin oli joskus ennen.

Jaakko Teppo lauloi jo 80-luvulla: "Viime jouluna ei oisi syötynnä meillä lihhoo, mut onneks sattu hirvi kulkemaan liian läheltä pihhoo."

Työn perässä Helsinkiin muuttanut savolainen, joka vihaa hirviä ja harrastaa metsänhoitoa Puumalassa. Tykkää hirvenlihasta.