Metsänhoitoyhdistys Yrityskylässä

Liisa Mäkijärvi 06.3.2019

Koululais- ja nuorisotyö on yksi Metsäsäätiön tärkeimmistä rahoituskohteista. Metsäsäätiö rahoittaa monille tuttua Metsäyhdistyksen tekemää koululais- ja opettajayhteistyötä ja 4H metsätoimintaa. Tuttua saattaa olla myös Partion metsäohjelma, jossa metsätalous on mukana taloudellisena toimintana ja kiinnostavana uravaihtoehtona.

Mutta tiedätkö, mikä on Yrityskylä?

Yrityskylä on konsepti, jossa nuoret tutustuvat työelämään aidon tekemisen ja pelien kautta. Yrityskylän kulisseissa on koululaisten oma pienoisyhteiskunta tai kaupunki, jossa kukin työskentelee omassa ammatissaan saaden palkkaa, oppii maksamaan veroja ja toimimaan muiden yritysten edustajien ja kansalaisten kanssa.

Jokaisessa kahdeksassa yrityskylässä on metsänomistajia ja Metsänhoitoyhdistys. Suurimmassa osassa Yrityskyliä on myös metsäkonesimulaattori ja metsäkoneen kuljettaja, joka toimii yrittäjänä metsänhoitoyhdistyksen yhteydessä

Yrityskylässä nuoret oppivat metsätalouden merkityksen yhteiskunnalle

Metsäsäätiön rahoituksella on voitu turvata, että jokaisessa Yrityskylässä myös metsätalous on osa nuorten pienoisyhteiskuntaa. Metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja johtaa yritystään Telian, Iskun, Nokian, Sokoksen ja muiden yrittäjien joukossa.

Metsänhoitoyhdistyksen ja metsätalouden mukana ololla pyritään vaikuttamaan siihen, että nuoret kokevat ja ymmärtävät metsätalouden metsänomistajien omaisuutena ja tulonlähteenä. Metsät, metsätalous ja teollisuus ovat osa yhteiskunnan rattaiden pyörimistä siinä kuten muukin business.

Yrityskylä-konseptin huikean suosion pohjana sanotaan olevan se, että koululaiset ja nuoret ovat kiinnostuneita taloudesta, kunhan tieto tarjotaan heille oikeassa muodossa. Yrityskylässä se tapahtuu oikeaa yhteiskuntaa leikkimällä. Olemalla vaikkapa metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja, metsänomistaja tai metsäkoneen kuljettaja yhden päivän ajan.

Yrityskylä tavoittaa 70% Suomen kuudesluokkalaisista. Yrityskyliä pyörittää Taloudellinen tiedotustoimisto (TAT). Yrityskyliä on kahdeksan eri puolilla Suomea ja vuodesta 2010 lähtien 250 000 koululaista on viettänyt kyläpäivän jossain tehtävässä toimineena.

Liisa Mäkijärvi
Toimitusjohtaja
Suomen Metsäsäätiö

Liisa Mäkijärvi, metsänhoitaja, kotoisin Pohjois-Pirkanmaalta asuu Espoossa ja on kolmen aikuisen lapsen äiti.  Metsäsuhde:  Mikä näitä yhteiskunnan rattaita pyörittää - metsäelinkeino sen monine ulottuvuuksineen, taimesta tukkipuuhun, korjuuseen ja kuljetukseen sekä korkealuokkainen jalostus ja kehitystyö. Harrastuksena metsästys, lukeminen, koti ja mökki.