Metsänhoitoyhdistys kesätyöpaikkana

Nora Koskenniemi 20.6.2019

Niin sen kesätyön sain, vaikka en sellaista edes hakenut. Iloisena yllätyksenä sain huhtikuussa biologian opettajaltani viestin, joka kertoi minun saaneen kesätyöpaikan metsänhoitoyhdistykseltä Metsävisa-menestyksen kautta. Fiilis oli mahtava! En edes ollut hakenut kesätöitä, sillä olenhan kuitenkin vasta menossa yhdeksännelle luokalle. Jäin kuitenkin miettimään, että olisi pitänyt hakea kesätöitä, joten sellaisen saaminen oli täydellistä.

Kesätyön ajanjakso oli kaksi viikkoa, joiden tuli ajoittua kesäkuun alun ja juhannuksen väliin. Päätinkin aloittaa kesätyöt heti koulun päätyttyä. Näin en olisi ennen kesätöitä ehtinyt vielä pilata unirytmiäni.

Metsäalan monipuolisuus yllätti

Ensimmäinen työpäivä tuntui tietysti jännittävältä, mutta toimistolle päästyäni huomasin jännityksen aivan turhaksi. Siellä minua oli vastaan ottamassa mitä ystävällisimmät ja auttavaisimmat työntekijät.

Ensimmäisenä päivänä kirjoitimme työsopimuksen ja kävimme läpi tulevia aikatauluja. Jokaiselle päivälle olisi jotakin erilaista tekemistä, joten pääsisin tutustumaan alaan mahdollisimman monipuolisesti. Pääsisin tutustumaan niin toimiston toimintaan kuin eri toimihenkilöidenkin päiviin.

Kahden viikon aikana ehdin tehdä vaikka ja mitä. Arkistoin 20 kansiollista papereita, istutin noin 1500 kuusen tainta ja matkustin muutaman sataa kilometriä ympäri Päijät-Hämettä toimihenkilöiden matkassa erilaisilla metsäkäynneillä.

Tämä kaikki opetti minulle suuresti metsäalan monipuolisuutta ja laajuutta. Opin myös tajuamaan metsää eri tavalla kuin ennen. En näe metsässä enää pelkkiä puita, vaan sen kaiken työn, mitä metsänomistajat, asiantuntijat ja metsurit, sekä metsäkoneen kuljettajat ovat tehneet hyvinvoivan ja toimivan metsän eteen.

Arvokasta kokemusta tuleviin kesätöihin

Päivät sujuivat mukavan joutuisasti, sillä jokinen päivä toi mukanaan jotakin uutta. Myönnetään, että helteisinä päivinä taimien istuttaminen saattoi tuntua hieman raskaalta. Mutta en kuitenkaan vaihtaisi niitäkään päiviä pois. Niin kuin en vaihtaisi pois niitäkään hetkiä, kun toimistolla keitin kahvia kokoukseen tai tutustuin metsäalaan kirjallisuuden kautta.

Jokainen työpäivä oli arvokas, ja sainkin eräältä harjoittelijalta ohjeen ottaa kaiken irti näistä parista viikosta. Tuota ohjetta pyrinkin noudattamaan harjoittelujakson aikana parhaani mukaan.

Olen kiitollinen metsänhoitoyhdistykselle tästä kokemuksesta, joka ei ilman yhdistystä olisi ollut mahdollinen. Oli onnekasta voittaa yhtenä 15:sta suomalaisesta nuoresta kesätyöpaikka, mutta vielä onnekkaampaa oli saada näinkin mahtava kaksiviikkoinen harjoittelujakso. Pelkästään täällä työskentely on ollut palkinto sinänsä, mutta se miten tämä voi auttaa tulevaisuudessa, on asia josta olen erityisen kiitollinen.

Sain täältä arvokasta työkokemusta ja näyttöäkin tulevia kesätöitä varten. On sanottu, että on tärkeää saada onnistunut ensimmäinen työ, ja sen olen kyllä saanut!

 

Lahtelainen Metsävisa-menestyjä, joka oli kesätöissä Mhy Päijät-Hämeessä.