Metsäalalla kesätyöharjoittelussa

Hilma-Maria Niinikoski 02.7.2021

Lähdin tekemään Metsävisaa hyvin mutta vähän jännittynein mielin. Visan jälkeen kuitenkin tuntui, että ihan hyvinhän se meni. Hienoa Metsävisassa oli mielestäni erityisesti ollut se, että kaikkea ei tarvinnut entuudestaan tietää, paljon oli asioiden päättelyä ja miettimistä. Suurena apuna olivat myös koulussa opiskellut asiat liittyen metsiin. Nämä asiat antoivat mielestäni hyvät valmiudet Metsävisan tekemiseen. Tieto oman kouluni Metsävisan voitosta tuli sitten siinä keväällä ja sen johdosta sain mahdollisuuden osallistua Metsävisan kesätyöarvontaan. Tällä kertaa arpaonni oli minun puolellani ja sain tilaisuuden tähän mielekkääseen kesätyöhön metsäalalla. 

Kesätyöni kesti kaksi viikkoa, joista toisen viikon vietin Suomen Metsäyhdistyksellä ja toisen Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitolla (MTK). Näiden kahden viikon aikana pääsin tekemään melko paljon erilaisia hommia toimistolla; rullaamaan julisteita, pakkaamaan syksyn metsäviikon metsäaiheisia materiaalikasseja, järjestelemään metsäviikon kylttejä, taittelemaan pahvifoldereita sekä tarkistamaan Metsä puhuu-koulutuskartan tietoja. Lisäksi muokkasin kuvia, tein vähän postitushommia ja kirjoitin tätä blogia. Erityisen mielenkiintoista oli, kun pääsin osallistumaan Suomen Metsäyhdistyksellä koko toimiston viikkopalaveriin. Mieleeni jäi myös MTK:lla kesäharjoittelija Pasi Mäkelän minulle pitämä esitys siitä, miten eri teitse metsäalalle voi päästä tai päätyä. 

 Anne Turunen 
Olin mukana suunnittelemassa koululaisten metsäviikkoa Ruotsinkylän tutkimusmetsässä yhdessä metsäalan organisaatioiden edustajien kanssa. Kuva: Anne Turunen

Suomen Metsäyhdistyksellä ollessani vietin kaksi päivää Ruotsinkylän tutkimusmetsässä Anne Turusen matkassa. Toisena näistä päivistä metsään saapui peruskoulun opettajia, joiden kanssa suunnittelimme kouluille suunnattua metsäkoulutoimintaa. Opettajat kertoivat omia ideoitaan ja vinkkejään siitä, millainen opetustoiminta olisi heidän mielestään toimivaa ja hyödyllistä oppilaille. Seuraavana päivänä maastoon saapui koululaisten metsäviikon järjestäjiä eri metsäalan organisaatioista suunnittelemaan syksyn tapahtumaa. Näinä päivinä toimin kirjurina, kirjoitin muistiin kaikki tärkeät muistettavat asiat.  

Vallilassakin tuli käytyä, kun minulle pidettiin pikakurssi metsäsertifioinnista ja siitä, miten PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) sekä Kestävän metsätalouden yhdistys KMY ovat siinä mukana. Voin sanoa, että yksinkertaista se ei ollut. Kyseinen aihe on niin laaja ja ulottuu niin moneen asiaan ja osa-alueeseen, minkä takia kokonaisuutta on vaikea hahmottaa. PEFC Suomen Jenni Kylmäaho, KMY:n Maria Nyström ja MTK:n Juho Ikonen kuitenkin selittivät asiaa erinomaisesti.  

Yhtenä päivänäni MTK:lla pääsinkin sitten näkemään vähän metsäalan käytännön puolta Rauhamäen tilalla Anne Rauhamäen johdolla. Pääsin tutustumaan taimikonhoitoon ja yksi parhaista asioista oli, kun sen yhteydessä sain tilaisuuden kokeilla raivaussahan ja raivaveitsen käyttöä. Taimikonhoidon lisäksi näin paljon erilaista ja eri kasvuikäistä metsää; ihan nuoresta taimikosta uudistuskypsään sekä juuri avohakattuun metsään. Pääsin myös muun muassa seuraamaan tukki- ja kuitupuiden lastausta, sekä arvioimaan puuston tiheyttä. 

 
Raivaussahan käyttöä taimikonhoidossa. Kuva: Anne Rauhamäki

 
Tukkipuun lastausta. Kuva: Hilma-Maria Niinikoski

Päivä oli itselle kallisarvoinen kokemus, sillä nämä asiat eivät ole olleet minulle ennestään kovin tuttuja. Olen kyllä retkeillyt ja marjastanut metsissä pienestä pitäen, mutta metsänomistaminen ja -hoitaminen ovat minulle vähän vieraampia asioita. Nyt tämän kesätyökokemuksen kautta olen päässyt kuulemaan lisää juurikin näistä asioista, joten on mahtavaa, että teorian lisäksi pääsin myös näkemään mitä nämä asiat käytännössä tarkoittavat. Sen myötä asiat näyttäytyivät ihan uudessa ja vähän kirkkaammassa valossa. 

Näin kahden viikon jälkeen voin sanoa hyvillä mielin, että olipahan kaksi viikkoa. Paljon olen uutta ja mielenkiintoista nähnyt ja päässyt tekemään mukavien, hyvin ammattitaitoisten ihmisten kanssa. Hommat ovat olleet mielenkiintoisia sekä monipuolisia. Uutta tietoa metsistä, metsäalasta, metsäalan ammateista, metsien hoitamisesta sekä niiden omistamisesta on tullut runsaasti. Kokemus on ollut ainutlaatuinen ja olen hyvin kiitollinen sekä iloinen siitä, että sain mahdollisuuden kokea tämän kaiken! 

Espoolainen yläkoululainen, joka voitti Metsävisassa menestyneiden arvonnassa kesätyöpaikan kahdeksi viikoksi MTK:ssa ja Suomen Metsäyhdistyksessä.