Kesä on hyvää aikaa koko perheen metsäretkelle

Valtakunnallinen

Lasten kanssa metsäretkellä

Kevät on jo täällä ja kesä aivan nurkan takana. Syreenit ja tuomet alkavat pian kukkia ja tuoksua, metsänuudistusalueilla tehdään viljelytöitä, pelloilla kasvaa heinä ja vilja ja muutamilla laitumilla kirmaavat ilahduttavasti lehmät. Lapset ja nuoretkin päästetään pian opiskelujen parista ”kesälaitumille”.

Metsäretkellä jälkipolven kanssa voi tehdä havaintoja metsästä ja miettiä metsänomistamisen merkitystä

Nyt on oiva hetki tehdä koko perheen metsäretki ja vanhempien kertoa lapsilleen tarkemmin omista metsistä. On hyvä viedä jälkipolvi ajoissa tutustumaan, sillä juuri he saattavat aikanaan olla metsänomistajia. Metsäkävelyn aikana voi kertoa metsän kehitysvaiheista, metsänkasvatuksen aikana tehdyistä ja tehtävistä toimenpiteistä ja samalla havainnoida mitä muuta mielenkiintoista metsässä löytyy. Vanhempia lapsia voi perehdyttää enemmän metsänomistamiseen sekä metsätalouden merkitykseen.

Kaverit mukaan ja tietenkin hyvät eväät!

Mukaan metsäretkelle kannattaa myös kysyä naapurin lapsia tai muita omien lasten kavereita. Usein lapset saadaan paremmin mukaan, jos kaverikin voi tulla. Ja tietysti makoisat eväät mukaan!

Metsässä kaikki vihreä kasvaa nyt kovasti. Ja metsän tuoksu! Pian on kielojen aika. Saatat yllättää pienen jäniksenpoikasen tai lintupoikueen retkelläsi. Perhoset ja hyönteiset ovat liikkeellä, myös hyttyset ovat pikkuhiljaa ilmestyneet inisemään. Metsässä on elämää.

Metsissä liikkuminen lisää hyvää oloa – ja on tärkeää myös oman luontosuhteen kehittymiselle

Metsissä liikkuminen lisää hyvänolon tunnetta ihan jokaiselle, mutta lapselle luonnossa liikkuminen on tärkeää luontosuhteen kehittymiselle. Lapsen havainnot ja elämykset metsässä luonnon keskellä auttavat vähitellen ymmärtämään ympärillään olevaa elämää ja arvostamaan luonnon monimuotoisuutta. Samalla syntyy muistoja ja lapselle muodostuu ikioma luontosuhde. Kaikenlainen metsissä seikkailu, soilla samoilu tai rannoilla istuskelu kehittää sidettä ihmisen ja luonnon välille. Metsäretkellä voi leikkiä, innostua, ilahtua, kertoa metsään liittyviä tarinoita, havainnoida, tutkia, haaveilla, rauhoittua ja ennen kaikkea - olla metsässä ja oppia tuntemaan se!                                                                

Liittyvät bloggaukset

 1. Kauriin jälkiä etsimässä - ota lapset mukaan metsään

  Kauriin jälkiä etsimässä - ota lapset mukaan metsään

  Matleena Teppola

  Valtakunnallinen

  Lasten luontosuhdetta on hyvä alkaa vahvistamaan jo ihan pienestä pitäen. Metsäretkillä leikin lomassa metsä ja kasvit tulevat kuin itsestään tutuiksi.

  Lue lisää
 2. Mitä metsänomistajuus on?

  Mitä metsänomistajuus on?

  Pauli Rintala

  Valtakunnallinen

  Millaisia asioita uudelle metsänomistajalle tulee hoidettavaksi, paljonko se vie aikaa ja onko itsellä osaamista? Metsänomistajuudesta ei kannata kantaa huolta, sillä yksin ei tarvitse tietää ja osata kaikkea: monenlaista apua ja neuvoa on tarjolla.

 3. Metsämarssi metsänhoitoyhdistys

  Mars metsään viikolla 37!

  Mikko Tiirola

  Valtakunnallinen

  Metsämarssi 2023 -tilaisuudet järjestetään 11.9. alkaen viikon 37 aikana. Historiallista metsämarssia kunnioitetaan järjestämällä valtakunnallinen Metsämarssi 2023 tilaisuus Järvenpäässä vuoden 1950 muistoksi pystytetylle Metsämarssi-muistomerkillä. Paikalle kutsutaan laajasti mediaa ja keskeistä poliittista johtoa.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset