Edunvalvonta on arjen yhteispeliä

Juha Huttunen 22.8.2017

Metsänhoitoyhdistys on jäsentensä edunvalvoja. Usein kuitenkin kuulee kysyttävän, että mitä se edunvalvonta on ja miten se näkyy? Tai kuinka mhy on minun etuani valvonut? Itseasiassa edunvalvonta on niin tiivis osa mhy:n toimintaa, että sen läsnäoloa ei aina edes huomaa.

Metsänhoitotyöt parantavat kannattavuutta, kerromme sinulle miten saat metsäsi tuottamaan

Edunvalvonta on jokapäiväinen osa metsäasiantuntijoittemme arkista aherrusta. Kun yhdistyksen metsäasiantuntija soittaa metsänomistajalle ja kertoo, että taimikko olisi raivausta vailla ja männikköön kannattaisi kylvää lantaa kasvun kiihdyttämiseksi, ollaan edunvalvonnan ytimessä. Metsänhoitotyöt parantavat käytännössä aina metsän kasvua ja siten metsätalouden kannattavuutta. Kun hoitotöistä kerrotaan aktiivisesti metsänomistajalla, silloin muurataan edunvalvonnan peruskiviä paikalleen.

Merkittävin edunvalvonnan paikka on puukauppa

Sillä sieltä kuitenkin rahat ja hyvinvointi metsänomistajalle tulevat. Puukaupallisella edunvalvonnalla metsänhoitoyhdistys tuo jäsenensä taskuun lisäeuroja, kun vain muistetaan tehdä sitä yhdessä tuumin joukkueena. Kun metsänomistajat toimivat yhdessä rintamassa oman yhdistyksensä kautta, heillä on oikeasti vaikutusvaltaa puukaupassa. Yksin se ei onnistu keneltäkään.

Pidämme puoliasi EU:ta myöten, jotta valta päättää metsien käsittelystä säilyy metsänomistajalla

Toki edunvalvonta on muutakin. Se on metsätalouden tukimahdollisuuksista tiedottamista ja niiden hakemisessa avustamista. On se myös metsäpolitiikkaan metsänomistajan kannalta edullisesti vaikuttamista niin alueellisesti kuin valtakunnallisestikin ja jopa EU:ta myöten. Myös uusien metsänhoitomenetelmien selvittäminen ja niiden mahdollisuuksista kertominen jäsenille on edunvalvontaa, koneellinen kitkentä on tästä oiva esimerkki. Edunvalvontaa on myös vaihtoehtoisista rahoitusmenetelmistä neuvomista, tästä esimerkkinä vaikkapa METSO-suojeluohjelma.

Tällaista edunvalvontaa metsänhoitoyhdistys tekee päivästä ja vuodesta toiseen. On tehnyt jo yli sadan vuoden ajan ja luonut Suomeen maailman parhaan kestävän metsänhoidon kulttuurin. Tänä päivänä metsämme kasvavat enemmän kuin koskaan ja tämä metsänomistajien yhdessä tekemä työ tulee kantamaan yhteiskuntaamme vielä pitkään.

Miksi puun myynti kannattaa kilpailuttaa. Entä kuka valvoo puun korjuuta? Lue ”Metsän kasvattaja” -blogista >>

Kirjoittaja on kotiseutuaan rakastava savolainen urheilumies, kahden vilkkaan pojan isä ja intohimoinen metsiensä hoitaja. Hän työskentelee myyntijohtajana Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savossa.